2008. november 9.

Az alkat és az alkati szer a homeopátiában

A krónikus betegség esetében a panaszok állandóan jelen vannak, vagy időnként visszatérnek, visszaesések és felépülések követhetik egymást és az általános tendencia az egészség hanyatlása.

Krónikus betegségek esetében a klinikai homeopátia már sokkal kevésbé eredményes, ezeknek a betegségeknek a kezelése már homeopátiás orvosi szakképzettséget igényel, itt az úgy nevezett homeopátiás alkati kezelés fog enyhülést hozni.
A homeopátiás alkati szer kiválasztása nem egy egyszerű feladat, ehhez szakember – klasszikus homeopátiás ismeretekkel rendelkező orvos – segítségére van szükség. Annak érdekében, hogy a szer minél inkább hasonló, minél inkább egyénre szabott legyen (azaz a szer gyógyszerképe és a gyógyítandó egyén betegségképe minél inkább fedjék egymást) nagyon fontos a beteg tüneteinek igen pontos rögzítése. Ez esetenként 2-3 órás beszélgetést jelent a homeopatával (= homeopátiás orvos). A megfelelő alkati szer kiválasztásához a homeopatának ismerni kell: a beteg szellemi lelki (emocionális) tüneteit (milyen a koncentrációs képessége, kedélyállapota, vannak-e szorongásai, félelmei? stb.); az általános jellemzőit (pl. érzékeny-e a hidegre, huzatra, milyen az alvása, emésztése stb.); a családban előforduló betegségeket és a beteg régebbi betegségeit; a beteg helyi tüneteit (pl. fájdalom, epehólyag panaszok, orrfolyás stb. Nagyon fontos adat minden egyes tünetnél, hogy mik azok a tényezők , amelyek hatására a tünetek jelentkeznek, romlanak, vagy javulnak . Ismerni kell a beteg furcsa, szokatlan tüneteit , ezek segítenek leginkább abban, hogy a homeopata az igazán egyéni, testre szabott szert megtalálja (pl. valaki igen dühös lesz egy fájdalomtól, valaki lázas, de mégsem szomjas, az égető torokfájdalom nem hideg, hanem forró italok ivásakor enyhül stb.)
forrás: http://www.similimum.hu


Alkat - alkati kezelés
A betegségek megelőzésének egyik lehetőségét az alkatot harmonizáló alkati kezelés adja. Alkatunk egészségünkre és betegségünkre egyaránt hatással van. Egészségünk megőrzése, szervezetünk belső egyensúlyának megtartása céljából mindannyian saját eszközeinkkel harcolunk. Ha a kihívások (munkahelyi stressz, családi problémák) meghaladják erőnket, az egyensúly megbomlik és megbetegszünk.
Betegségeinket nem a véletlennek köszönhetjük, mindenki alkatától függően, egyéni módon betegszik meg. Ismerve az egyén alkatát, az is feltételezhető, mely betegségekre lesz hajlamos. Az alkatának megfelelő homeopátiás szer adásával megakadályozható a betegség elmélyülése. A jól megválasztott alkati kezelés úgy harmonizálja a szervezet működését, hogy az ember ritkábban betegszik meg, illetve megbetegedés esetén gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyul.
Az akut (heveny) betegségek (pl. influenza) mindenkinél előfordulhatnak, nem az alkattól függenek.
A krónikus betegségek az arra hajlamos betegeket érintik, ezért ezeket a betegségeket alkati betegségeknek nevezzük. A krónikus betegségek esetében a tüneteket a beteg sajátos megnyilvánulásai jellemzik.
A homeopátia óriási lehetősége éppen az alkati, krónikus betegségek gyógyításában rejlik. Ha ugyanis sikerül megtalálni a beteg alkati szerét, rövidebb-hosszabb időn belül enyhíteni, illetve gyógyítani lehet a krónikus betegségét, hiszen magát a betegség okát lehet megszüntetni. Ezért szokták mondani, hogy homeopátiával a tüneti kezelés mellett az oki kezelés is megvalósítható. Testre szabott gyógymód. A homeopátia abban is különbözik a hagyományos orvoslástól, hogy a kezelést testre szabja (individualizálja). A homeopata orvos nem csupán azt kérdezi meg, hogy „Mi fáj?", hanem azt is, „Hogyan? Mikor? Hol? Mitől javul? Mitől romlik az állapot". Az egyénre fókuszáló kezeléshez szükséges a klinikai képpel kapcsolatos összes testi és lelki (pszichés) tünet feljegyzése, valamint a beteg betegségre vonatkozó egyéni reakcióinak ismerete. Ismerni kell továbbá a beteg alaphajlamát, hátterét, kórelőzményét. A homeopátiás gyógyszer meghatározása az általános tünetek, a betegség időbeni alakulása, a beteg anatómiai, morfológiai vagy karakterológiai tünetei alapján történik. Ez esetben az alkat meglévő tulajdonságait harmonizálják mélyreható, magas hígításokkal (15, 30, 200 CH), melyeket ritkábban, napi, illetve havi rendszerességgel javasolt szedni. Az alkati kezelésnél az egyszeri adag általában 10 golyócska.
Egy ember alkatának meghatározása, a több ezer lehetséges szer közül az alkatának megfelelő szer kiválasztása komoly felkészültséget és szakmai tudást feltételez. Mivel az alkati szereket mindig mélyen ható, magas potenciában kell alkalmazni, ezért házilag nem ajánlott alkati kezelést végezni. Az alkati kezelést, az alkati szer feltérképezését minden esetben bízzuk homeopátiában jártas, szakképzett orvosra.


Homeopátiás alkattan
A homeopátia is megalkotta a saját típustanát. Az általa leírt típusok megfelelhetnek tehát bizonyos homeopátiás gyógyszerek indikációjának, ugyanúgy, ahogy a fogékony típus irányt mutat számunkra az alkati szer kiválasztásánál.
Alkatunk hatással van az egészségünkre és a betegségünkre egyaránt. Az egészségünk megőrzéséhez a különféle hatások és a reagálási elérhetőségeink közötti egyensúlyt kell megtartanunk. Ha a védekezés reakciós lehetőségei túlhaladottak vagy nem alkalmasak, az egyensúly megbomlik; megbetegszünk. Más szóval: egy támadással szemben mindenki egyéni alkatának megfelelően reagál. Az akut betegségek megkülönböztetés nélkül bárkit érinthetnek, nem az alkattól függ. A krónikus patológiánál azonban a beteg sajátos megnyilvánulásai jellemzik a klinikai képet. Tehát a betegségek csak az arra hajlamos betegeket érintik; ezek az alkati betegségek.
Az alkat megismeréséhez biokémiai megközelítés (pl. genetikai hajlam) és klinikai megközelítés (pl. morfológiai tulajdonságok, viselkedés, stb.) áll rendelkezésünkre.
Az alkat ismerete két különleges fogalmon alapul, (melyeket már korábban leírtunk): a krónikus reakciós mód illetve a fogékony típus fogalmán.
Amikor a homeopata orvos az egyén alkati szerét keresi, számtalan, különösnek tűnő kérdést tesz fel. Érdeklődik a kedvenc ételeink felől, testhőmérsékletünkről, szorongásainkról, félelmeinkről, betegségeinkről és azok lefolyásáról. Gyógyulásunk érdekében ezeket a kérdéseket komolyan kell venni, ezáltal az orvos egy teljesebb személyiségképet rajzolhat rólunk, ami pedig az alkati szer megválasztásának elengedhetetlen feltétele. Az alkat ugyanis a testi, szellemi és érzelmi jellemzőink bonyolult szerveződése.
A XX. század elején egy francia orvos, d'Antoine Nebel megfigyelte, hogy bizonyos morfológiájú emberek gyakran sajátos megbetegedési hajlamokat mutatnak, amelyek alkati gyógyszerekkel kezelhetők. Tanítványa, Léon Vannier három alap alkati típust írt le: Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica és Calcarea fluorica.

A CARBONIKUS ALKATRA JELLEMZÕ VONÁSOK:
- termete alacsony, zömök, széles vállú,
- meglehetősen izzadós, éjszaka átnedvesedhet a párnája,
- módszeres, átgondolt, logikus, mindennek tudni akarja az okát,
- érzéke van a fegyelemhez, rendhez, jogszerűséghez,
- egyszerű, célratörő, egyenes gesztusok jellemzik,
- nem kalandvágyó, inkább a biztonságot keresi, életvitele inkább ismétlődő szakaszokból áll,
- könnyen megijed a sötétben, a könyvekben, filmekben szereplő szörnyfiguráktól.
Megbetegedési hajlam:
- elhízásra, anyagcsere zavarokra, túlterheltségi betegségekre hajlamos.
Fő gyógyszerei: a Calcarea carbonica, Hepar sulfur, Sulfur, Lycopodium, Antimonium crudum.

A FOSZFORIKUS ALKATRÓL ELMONDHATÓ:
- magas növésű, törékeny, vékony, karcsú, hajlékony,
- kifejező, hosszú végtagokkal,
- fogai sárgásak, a metszőfogai inkább hosszabbak, mint szélesek, s a fogazat csúcsosan ívelt,
- viselkedésére jellemző, hogy kifejező, gyors, gesztusai rendezetlenek,
- túlérzékeny, ideges, érzelmes,
- képzelőerővel és esztétikus érzékkel, kreativitással megáldott egyének.
Megbetegedési hajlam:
- fül-orr-gége, légzőszervi, illetve tüdőgyógyászati zavarok: allergia, asztma,
- emésztőszervi zavarok,
- idegrendszeri és pszichikai sérülékenység,
- gyakorta előfordulnak náluk csontmegbetegedések, különösen a gerinc területén.
Fő gyógyszerei: Calcarea phosphorica, a Kalium phosphorica, Phosphoricum acidum, hosphorus, Natrum muriaticum, Silicea, Sulfur iodatum.

A FLUORIKUS ALKATOT:
- asszimmetria jellemzi,
- változó testmagasság, de inkább alacsony,
- az alsó és a felső fogsor íve gyakorta nem egyezik, a fogak zománca rossz minőségű, gyakorta szürkék és rendezetlenül nőttek
- viselkedésére jellemző a rendezetlen gesztikulálás, az instabil attitűd.
- A fluorikus alkat iszonyodik a kényszerűségektől, a fegyelemtől, a rendtől, kevéssé fejlett az erkölcsi érzéke, nem túl lelkiismeretes.
- Intellektuális területen lehet tehetséges és kiváló, vagy ellenkezőleg
- Nem képes rendszeres tevékenység végzésére.
Megbetegedési hajlama:
- nagyon változó, de az ízületi és ín betegségek gyakrabban fordulnak elő ennél az alkatnál.
Fő gyógyszerei: Calcarea fluorica, Mercurius, Argentum nitricum.

Gyakorlatban az alkatok leggyakrabban vegyesen fordulnak elõ, pl. foszfor-fluorikus.

Természetesen tudnunk kell, hogy az alkat megállapításához és a megfelelő szer kiválasztásához nagy tapasztalatú homeopatára van szükség, hiszen a helyes terápia, a jól megválasztott alkati szer védetté tesz bennünket a betegségekkel szemben.

Nincsenek megjegyzések: