2009. november 9.

A sérv

Mi a sérv?

Sérvnek - latinul hernia - nevezzük azt az állapotot, amikor a hasfal egy meghatározott pontján, a sérvkapun keresztül a hasüregben lévő szervek kilépnek a hasfalon kívülre. Ez a szerv a sérvtartalom, amely ilyenkor is fedett a bőralatti zsírszövettel és magával a bőrrel. Ha az előboltosuló szerv a hashártya által alkotott "zsákban", a sérvtömlőben található, akkor beszélhetünk "igazi" sérvről, hiszen a sérv három klasszikus orvosi ismérve: sérvkapu, sérvtömlő és sérvtartalom. Kétéves korig a vízsérv, 5-6 éves korig a köldök sérv visszahúzódhat. Minden egyéb esetben a sérv diagnózisa egyben a műtét indikációját is jelenti. A műtét során a sérvtartalmat visszahelyezzük a hasüregbe, majd a sérvkaput zárjuk. Helyesen alkalmazott műtéti technika és a szervezet optimális feltételei esetén a kiújulás lehetősége 1% körül van.

Köldöksérv - hernia umbilicalis


A nem teljesen záródott köldökűrűn keresztül a hasüregi szerv - leggyakrabban a beleket védő, magas zsírtartalmú szerv, a cseplesz - csúszik ki. Köldöksérvnél nem találunk sérvtömlőt. Az újszülöttekben gyakran észlelt elődomborodó köldöksérv megfelelő konzervatív terápiával kisebbíthető, de a növekedés során bekövetkező hasfali erősödésnek is jótékony szerepe van. Ennek következtében 5-6 éves kor előtt nem jelent abszolút műtéti indikációt a köldöksérv. Köldöksérv nem záródik ki, tehát bélelhalás nem alakulhat ki. Néha előfordul azonban, hogy a kicsúszó cseplesz kitapad, ilyenkor visszatérő, bár enyhe köldökkörüli fájdalmat jelez a beteg.

Hasfali sérv - hernia epigastrica


A hasfal középvonalában a hasfalat alkotó izombőnye egy helyen meggyengül, és - az igazi sérvekkel ellentétben - nem hasüregi szerv, hanem a hashártya és hasfal között elhelyezkedő zsírszövet egy kis része előboltosul. Miután bél nem kerül a hasfalon kívülre, így kizáródás okozta bélelhalás ebben az esetben sem fordulhat elő.
forrás: www.babázó.hu








Nincsenek megjegyzések: